“Âkif’in kıymetini yeni anladık”
Osman Esgice (Sanatalemi.net)
Üsküdar’da konuşan edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, İstiklâl Marşı şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un kıymetinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığını belirterek, “Âkif, geçmişte sadece Aralık ayının 27’sinde hatırlanır, anılırdı. Ama bugün artık her zaman çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sevgiyle, saygıyla yâd ediliyor. Hakkında önemli programlar yapılıyor.” dedi.
Üsküdar Belediyesi, kültür sanat faaliyetlerine bir yenisini daha kattı. “Gök Kubbede Hoş Sadâ Sohbetleri” programı, her ay farklı bir konu ve konukla Üsküdarlı sanatseverlere sunulacak. Bu ayki ilk toplantıda edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, “Mehmed Âkif’in Gurbette Geçen Son Yılları”nı anlattı. Sohbet toplantısı Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. İstiklâl Marşı Şairimizin bilhassa Mısır’da yaşadığı hüzünlü gurbet hayatını dile getiren Yardım, Neyzen Tevfik’in Âkif’i Mısır’da ziyaretinin hikâyesini dinleyicilerle paylaştı. Şairin, Mısır’da Kahire Üniversitesi’nde Mısırlı Arap öğrencilere ders vererek maişetini temin ettiğini ve zorluklarla burada yaşadığını söyleyen Yardım özetle şunları söyledi:
“Mehmed Âkif, Mısır’da vatan hasreti içinde kalmıştır. Mısır’a gidişi de iddia edildiği gibi şapka giymemek için değildi. Bugün belgelerden de ortaya çıkmıştır ki, Âkif o zaman emniyet takibi altındadır. Hatta bu sıkı takip, ne yazık ki, yurtdışında bulunduğu dönemde de devam etmiştir. Yani Âkif Mısır’da yaşadığı 11 yıl boyunca da rahat hareket edememiştir, gezip dolaşamamıştır.”
VATAN HASRETİ BÜYÜKTÜ
Mehmed Âkif’in 1936’da bedenen çöktüğü ve ağır hastalıklarla mücadele ettiği sıralarda ‘ölmek’ için vatanına döndüğünü ifade eden Yardım, “O Türkiye’ye ve insanlarımıza sevdalı bir münevverdi. İnanıyorum ki, gurbette geçirdiği 11 yıl boyunca vatan hasretini her an benliğinde büyük ölçüde hissetmiştir. Âkif elbette çok büyük bir şairdir. Aruz veznini Türk edebiyatında en iyi kullanan şairlerimizdendir. Bunu geçmişte şairliğini inkâr edenler de bugün kabul ediyor ve hakkını veriyor. Ama o sadece büyük bir şair değil, aynı zamanda çok iyi bir münevver, mütefekkir ve gönül insanıydı. Safahat’ı sadece bir şiir kitabı gibi okumamak gerekiyor. Safahat’ta toplum meseleleri, İslâm âleminin dertleri ve bir çok problemimiz çok iyi bir şekilde ele alınıyor, tahlil ediliyor ve problemlerin çözüm yolları gösteriliyor. Âkif bugün toplumun her kesimi tarafından çok seviliyor. Türkiye’de mezarı en çok ziyaret edilen edebiyatçı diyebilirim ki Mehmed Âkif’tir. Safahat, hemen hemen her evde var ve okunuyor. Aslında O, hiçbir zaman unutulmadı. Ama bugün çok daha fazla ilgi görüyor. Yine de yapılacak işler çok. Meselâ daha İstiklâl Caddesi’nde, hayatının son aylarını geçirdiği Mısır Apartmanı müze hâline getirilmemiş, adına enstitü kurulmamıştır. Âkif’in fotoğrafları, eserleri, hakkında yazılanlar, hakkında yapılan tezler kurulacak bu müzede sergilenmelidir.”
Yayın Tarihi: 21 Ocak 2015
Yorum yazabilmek için lütfen Oturum Açın