Âkif artık Balkanlarda tanınıyor

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli: “Âkif artık Balkanlarda tanınıyor.”

        Mehmet Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un daha önce Balkanlar’da tanınmadığını, ama yapılan ziyaretler ve gerçekleştirilen programlar sayesinde şairimizin artık hem Arnavutlar hem de bölgenin diğer insanları tarafından tanındığını söyledi.

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

         Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin Timaş Kitapkahve’de düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nde Azerbaycan gezisi ile ilgili intibalarını anlattı. Bâkü’de Hüseyin Cavit’le birlikte Mehmet Âkif hakkında bir sempozyum düzenlediklerini belirten Çiftçigüzeli, “Mehmet Âkif’i dünyada daha iyi tanıtmalıyız. Balkanlara gittiğimizde Mehmet Akif’in hiç tanınmadığını gördük, üzüldük. Hâlbuki Arnavutluk’taki Suşisa köyü Mehmet Akif’in köyüydü. Burdur’daki Mehmet Âkif Üniversitesi’ne bu köyden gençler getirdik. Kahire’de de Mehmet Âkif Sempozyumu yaptık. Mısır’da düzenlediğimiz sempozyumda ‘İslâm Dünyası ile Türkiye Arasında Mehmet Akif Köprüsü’ başlığını kullandık. Azerbaycan’ın millî şairi ve yazarı Hüseyin Cavit’le beraber Akif’i andık.”

         Azerbaycan’da herkesin edebî açıdan çok donanımlı olduğunu hatırlatan Mehmet Cemal Çifçigüzeli konuşmasına şöyle devam etti:

“Azerbaycan’da neredeyse herkes şair. Şiir yazmayan yok gibi. Bazı şiir kitapları yüzbinlerce basılıyor. İnşallah 2014 yılındaki sempozyumu Kazan’da yapacağız. İstanbul, Akmescit, Kazan ve Bakü birer ilim, sanat ve medeniyet şehridir. Bu bölgelere önem veriyoruz.”

Bakü’deki sempozyumda 18 oturum gerçekleştirildiğini belirten Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, “Bu tebliğlerin sunulduğu oturumların hepsi de önemli Türk büyüklerinin adlarıyla gerçekleştirildi. Dede Korkut’tan Kaşgarlı Mahmut’a kadar bir çok büyüğümüzün adı bu oturumlara verildi. Böylece bir bakıma medeniyetimizi oluşturan şahsiyetler de en azından isimleriyle yâd edildi. Unutulmuş olan büyüklerimiz hatırlatıldı. Meselâ Abdurreşit İbrahim gibi değerli bir şahsiyet var. Musa Carullah’un 103 eseri var. Toplam 104 tebliğ sunuldu ve çok başarılı geçti. Sempozyumları büyük bir kalabalık sahiplendi.”

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli son olarak, “Kültür ve sanatsız medeniyet olmaz. Medeniyeti, kültür ve sanatla biz kuracağız.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Çiftçigüzeli’nden sonra, geziye katılan ESKADER Müdürü Şerif Aydemir de kısa bir değerlendirme yaptı. Aydemir konuşmasında, “ Bu sempozyumda sunulun tebliğlerin ve verilen mesajların ötesinde on iki ülkenden gelen akademisyen ve düşünce insanlarının birbirlerinin yüzüne ayna tutması, böylelikle etkinliğin bir kurultaya dönüşmesi Türk Dünyası temsilcilerine yeni ufuklar açması bakımından önemli idi

Bu sempozyumdan heybemiz dolu döndük her yıl yeni bir başkentte yapılacak olması bizi umutlandırıyor ve mutlu kılıyor.

Program, Ahmet Yüter Hoca’nın duası ve çekilen hâtıra fotoğrafları ile son buldu.

Yorum yazabilmek için lütfen Oturum Açın

Yorum Yaz