Umut Bulut
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)"in düzenlediği Ömer Öztürkmen"e Saygı Günü muhteşem bir şekilde geçti. Geniş katılımın olduğu programa Türkiye"nin tanınmış gazeteci yazar ve entelektüelleri katıldı. Programda sırasıyla yazar Resul İzmirli, Cumhurbaşkanlığı Ortadoğu Danışmanı Erşat Hürmüzlü, Kerkük Vakfı Başkanı İzzettin Kerkük, yazar Gürbüz Azak, şair Ayhan İnal, gazeteci yazar İsmail Kapan, Türkmeneli Derneği Başkanı Nefi Demirci, Hüseyin Sarıkoç, şair ve yazar Olcay Yazıcı, Ramazan Aydın, Kemal Çiftçi, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Yavuz Bülent Bâkiler, Dursun Gürlek, Muhterem Yüceyılmaz birer konuşma yaptı. ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım’ın yönettiği toplantı coşkulu oldu.
Konuşmacılardan Gürbüz Azak, kıskandığı üç isim arasına Ömer Öztürkmen"in de bulunduğunu söyleyerek, yazarın çok yönlü kişiliğine dikkat çekti. İzzettin Kerkük ise Öztürkmen"in Kerkük davasına başından beri sahip çıktığını, Kerkük davasında her zaman en önde üzerine düşen vazifeyi yaptığını anlattı. İlk şiir kitabı ""Kerkük""ü gençlerin ilgiyle okuması gerektiğini kaydetti. Türkiye Gazetesi’nden Resul İzmirli, yazarın ""Gözyaşı Medeniyeti"" adlı kitabına vurgu yaparak, büyük bir ilme sahip olduğu halde fazlaca göz önünde olmadığından bahsederek bunun da son derece dikkat çeken bir tevazu örneği olduğunu söyledi. Şair Ayhan İnal Kerkük üzerine yazdığı bir şiiri Öztürkmen"e ithaf ederek okudu. Dinleyicilerin alkışları arasında sahneden ayrıldı.
Şair ve yazar Olcay Yazıcı, günümüzde insanoğlunun metafizik dünyadan uzaklaştığını ve onun insanlar üzerinde olumsuz bir etki bıraktığını söylerken, Mevlana"nın pergel metaforundan bahsederek, Ömer Öztürkmen"in bir ayağı İslam"da bir ayağı ile dünyaya açıldığını söyledi. Öztürkmen"in metafizik yönüne dikkat çeken Yazıcı, pozitif bilimleri de ihmal etmediğini anlattı. Öztürkmen, kök ve gök bilgiye sahip bir büyük dava adamı olduğundan bahsetti. Onun yetiştiği iman ve irfan geleneği bizim için önemsenmesi gereken bir konudur"" dedi.
Kültür tarihçisi Dursun Gürlek Öztürkmen"in tam bir İstanbul beyefendisi olduğunun altını çizdi. Yazar Muhterem Yüceyılmaz, Öztürkmen"i geç tanımış olmaktan duyduğu üzüntüyü ifade ederek bu gibi değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Hüseyin Sarıkoç, Türkiye"de eğitim bilim ve teknolojiye en çok önem veren aydınlar arasında Ömer Öztürkmen"in olduğunu söylerken kurucusu olduğu İnsan ve Kainat Dergisi"nin çeşitli sayılarına vurgu yaptı. Sarıkoç, Öztürkmen"in Fuat Sezgin gibi dünya çapında tanınmış bilim adamlarına sahip çıkan ilk münevverlerimizden olduğunu ifade etti. Ramazan Aydın, Öztürkmen"le İnsan ve Kainat Dergisi"nin kuruluş aşamasında tanıştıklarını ifade ederek, Öztürkmen"in Türk toplumu için çok önemli bir vizyon adamı olduğunu söyledi.
Toplantı arasında Ülkü Aydın Öztürkmen"in biyografisini okurken, Akın Akıntürk, Kübra Günaltun, Fatih Kerem Yardım ve Elif Gökçe Unutmaz şairin şiirlerinden birer örnek okudular. Kerkük Vakfı ve Türkmeneli Derneği yöneticileri Ömer Öztürkmen"e birer plaket verirken ESKADER adına Küçük Ayasofya Camii İmamı Mahmut Peştelli"nin nefis bir ebru çalışması ESKADER Denetleme Kurulu Üyesi Yavuz Bülent Bakiler tarafından takdim edildi.
Programın sonunda Öztürkmen"in fotoğraf ve çalışmalarından oluşan bir sergi gezildi. Coşkulu geçen toplantıya bir çok şair yazar akademisyen ve kültür sanat adamının katıldığı gözlendi. Ömer Öztürkmen"in eşi Sevim Öztürkmen"in de başından sonuna kadar takip ettiği programda yazarın yetiştirici rolü üzerinde duruldu. Başlattığı çalışmaların devam ettirilmesi temennisinde bulunuldu. Toplantıya Türkiye Gazaetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, şair ve yazarlardan Yusuf Dursun, Yusuf Bilge, Bestami Yazgan, Süleyman Doğan, Şerif Aydemir, Abdullah Kaplan, Dr. Yusuf Gedikli ve Gürbüz Yılmaz katıldı. |