Kategori : Gündem - Etiketler :EDEBİYAT, MEHMET NURİ YARDIM, mimar sinan üniversitesi, MİZAHIN İZAHI - Tarih : 27 Aralık 2012
Yardım, Mizahın İzahı’nı anlattı
Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde “Nevbahar Edebiyat Grubu”nun dâvetlisi olarak yaptığı konuşmada son kitabı Mizahın İzahı ile mizah ve edebiyat ilişkisini anlattı.
Elif Çelik (Sanatalemi.net)
Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım’ın konuk yazar olarak dâvet edildiği Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerine mizah ve edebiyata dâir düşüncelerini anlattı.
Mimar Sinan Üniversitesi’nde oluşturulan “Nevbahar Edebiyat Grubu”nun dâvetlisi olarak fakültenin Bomonti’deki merkez binasında öğrencilere hitap eden Yardım, edebiyat ve mizah arasında sıkı bir münasebet olduğunu söyledi. Konferans salonunu dolduran öğrencilerin sorularına da cevap veren Mehmet Nuri Yardım, mizahın toplum hayatında önemli bir yer işgal ettiğini belirterek, “Aslında biz büyük bir medeniyetin mensupları olarak mizaha çok yakın bir milletiz. Nasrettin Hocaların torunlarıyız. Mizah huzura vesiledir, barışa da hizmet edebilir. Ancak son zamanlarda mizahtan bir hayli uzaklaştık. Çok asabi mizaçlı insanlar olduk. Bu ne yazık ki acı bir gerçek. Bu durumumuza, her akşam seyrettiğimiz açık oturumlarda tanık oluyoruz. İnce dokunuşlu zarif nükteleri anlamaz olduk. Gergin bir toplum olmamız isteniyor. Hâlbuki müsamaha, anlayış, muhabbet, vefa, hoşgörü ve saygı kavramları çerçevesinde üstün bir nezaket ve edep dünyasına sahip olabiliriz.” dedi.
Mehmet Nuri Yardım konuşmasında özetle şöyle dedi:
“Yıllar önce yayımlanan ilk kitabım Edebiyatımızın Güleryüzü büyük bir ilgi görmüştü. Bu kitap defalarca basıldı. Demek ki böyle bir çalışmaya ihtiyaç varmış. Sonra Tahimizin Güleryüzü yayımlandı. O da benzer bir alakaya mazhar oldu, yakında yeni baskısı yapılacak. Şimdi de Mizahın İzahı Çağrı Yayınları’ndan okuyuculara ulaştı. Bu kitap da okurların ciddi bir ilgisiyle karşılaşıyor. Kitaplardaki yüzlerce nükte okunuyor, seviliyor. Demek ki, mizah kitaplarına hem ihtiyaç hem de talep var. El verir ki bu tür kitaplar, belden aşağı kötü esprilerle dolu olmasın ve güldürürken düşündürme fonksiyonlarına sahip olsun. Çünkü herkes nükte yapamaz. İnce nükteleri ancak büyük zekâ sahipleri yapabilir. Bizim büyük edebiyatçılarımız arasında bulunan Eşref, Neyzen Tevfik, Mehmet Âkif, Süleyman Nazif, Yahya Kemal, Ahmet Haşim ve Necip Fazıl aynı zamanda çok iyi birer nüktedandı. Demek ki, zekâ ile mizah duygusu arasında sıkı bir ilişki vardır.”
Medeniyet, kültür, edebiyat ve mizah arasındaki münasebetler üzerinde duran Yardım, Türkoloji öğrencilerinin şanslı olduklarını çünkü en çok okuyan ve kendisini yetiştiren öğrencilerin bu bölümden çıktığını söyledi.
Öğrenciler, yaklaşık bir saat devam eden sohbet toplantısının ardından, Mehmet Nuri Yardım’a başta Mizahın İzahı olmak üzere diğer kitaplarını imzalattılar. Topluluk, daha sonra toplu hâtıra fotoğrafları çektirdi. Yardım’ın konuşmasını, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman başta olmak üzere bazı öğretim üyeleri de takip ettiler. Nevbahar Edebiyat Grubu’nun, fakültelerine zaman zaman başka yazarları da dâvet edeceği öğrenildi.