Kategori : Genel, Kültür – Sanat - Etiketler :fuar, İMZA, MEHMET NURİ YARDIM - Tarih : 28 Temmuz 2012
Ahmet Öztürk (Sanatalemi.net)
Mehmet Nuri Yardım 29 Temmuz Pazar günü Beyazıt Kitap Fuarı’nda olacak ve okuyucularıyla buluşacak. Yardım, Çağrı Yayınları standında saat 16.00’dan itibaren, yeniden yayımlanan Sefertası isimli kitabı ile diğer kitaplarını imzalayacak.
Mehmet Nuri Yardım, Sefertası ve Mizahın İzahı İçin Beyazıt Kitap Fuarı’nda
Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, genişletilmiş baskısı yapılan Sefertası ile ilk defa yayımlanan Mizahın İzahı kitaplarını Beyazıt’taki 31. Kitap Kültür Fuarı’nda imzalayacak. İmza günü, 29 Temmuz Pazar günü 16.00 ile 18.00 saatleri arasında, 4 ve 5. standdaki Çağrı Yayınları’nda gerçekleşecek. Yardım, yeni kitapları ve diğer çalışmaları hakkında okuyucuların sorularına cevap verecek. Sefertası ve Mizahın İzahı, Yardım’ın bütün kitaplarını yayımlayacak olan Çağrı Yayınları arasında kültür hayatımıza kazandırıldı.
Yardım’ın üç yıl önce yayımlandığında büyük ilgi gören, hikâye ve hâtıralardan meydana gelen kitabı Sefertası’nın yeni baskısı, Çağrı Yayınları arasında yapıldı. Kitabın birinci baskısı hakkında yazılanlarla zenginleştirilen Sefertası’nın önsözünde yazar, “Bu kitapta yer alan metinler bildiğimiz anlamda birer hikâye değil. Kısmen hâtıra denilebilir belki. Veya hikâye hâtıra karışımı bir tarz olduğu da söylenebilir. Zaten son yıllarda edebiyatın türleri konusunda kesin bir ayırıma gidilemeyeceği kanaati yaygınlaşmış bulunuyor. Hikâye görünümünde denemeler okuyoruz. Demem o ki, türden ziyade bu metinlerin içi önemli. Bazı hikâyecilerimizin, roman çapındaki kitapları yine ‘hikâye’ olarak tanımlanıyor. Bu, işin teknik tarafı. Muhtevalarına gelince. Bir kısmı hayal mahsulüdür bu yazıların, bir kısmı hakikat. Yani birebir hayattan alınma. Hayal gerçek karışımı olanlar da var. Yaşanmışlıklar, hâtıralar, intibalar, anekdotlar bu kitabın içine sinmiş. Zaten roman ve hikâye de, yaşanmış veya yaşanabilir vak’alar manzumesi değil mi?”
Güzel bir kapakla okuyucuya sunulan kitapta, daha önce yayımlandıklarında yankı uyandıran ve Mehmet Kaplan, Orhan Okay, Mehmed Niyazi ve Selim İleri’nin de teşvikleriyle kaleme alınan 18 hikâye bulunuyor. Bunlar arasında özellikle “Sefertası”, “Uçak Korkusu”, “Bir Yazarın İmza Günü Sendromu”, “Muzaffer Teyze”, “Hüzünlü Bayram”, “Bugün Benim Doğum Günüm” ve “Tevfik Öğretmen” gibi hikâyeler dikkat çekiyor. Kitabın sonuna, Sefertası hakkında Hüsrev Hatemi, Selim İleri, İnci Enginün, Sabahat Emir, Muhterem Yüceyılmaz, A.Rahim Balcıoğlu, Fırat Kızıltuğ, Ahmet Özdemir gibi yazarların intibaları ve düşünceleri de eklenmiş bulunuyor.
MİZAHIN İZAHI VAR MI?
Mizahın İzahı, Mehmet Nuri Yardım’ın Edebiyatımızın Güleryüzü, Tarihimizin Güleryüzü kitaplarından sonraki üçüncü mizahî eseri. Kitabın arka kapağında şu satırları okuyoruz:
“Mizah insanoğluyla birlikte varolmuş güzel bir duygudur. Bizim medeniyetimizde, kültürümüzde ve edebiyatımızda seçkin bir yeri olmuştur mizahın. Nasreddin Hoca’dan öncesi de vardır, sonrası da… Türk edebiyatının bütün dönemlerinde seçkin mizah örnekleri görürüz. Şiirde, hikâyede, romanda, denemede ve diğer dallarda yoğun işlenmiştir bu edebî tür. Peki bugün mizah kültürümüz hangi seviyededir? Topluma yön veren yazarlar, aydınlar, idareciler, siyasetçiler nüktedan mıdır? Ne yazık ki hayır! Arzu edilen, özlenen ve olması gereken yerde değil mizahımız.”
Giderek gerginleştirilmek istenen toplum hayatımızda mizahın daha fazla yer alması gerektiğine inanan Yardım, yaklaşık 30 yıldan beri yakından takip ettiği kültürel faaliyetlerde ve toplantılarda anlatılan mizahî sözleri, nükteleri ve hâtıraları kitaba aktarıyor. Mizahın İzahı’nda 350’ye yakın şair, yazar, fikir ve sanat adamının unutulmayacak ve hâfızalarda iz bırakacak yüzlerce sözü, hayat tecrübesi ve hâtırası yer alıyor. İnce duyuşların ürünü sözler, zekâ seviyesi yüksek nükteler çok sevilecek ve keyifli sohbetlerde dostlarla paylaşılabilecek.