Kategori : Genel, Kültür – Sanat - Etiketler : - Tarih : 21 Temmuz 2012
TUNA ACAR / İSTANBUL - Star, 19 Temmuz 2012
Unutulmuş Yazarlar Kayıp İstasyon’da
Mehmet Nuri Yardım’ın ‘Kayıp İstasyon’ adlı ödüllü biyografi kitabı, edebiyat dünyasının unutulmaya yüz tutmuş önemli simalarını yeniden keşfetmek için bir anahtar.
Bugün mezarının yeri bile belli değil. Oysa onu kaybedeli daha kaç yıl oldu. 1957’de İstanbul’da kalp krizi sonucu vefat etmiş. Yedi Meşaleciler Hareketi’nin kurucusu. İlk hikaye kitabı ‘Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi’ ölümünden birkaç yıl önce; 1952’de yayınlanmış. Nefes Almak adlı şiir kitabı ile Değişen İstanbul adlı hikâye kitabı ölümünden sonra basılmış. Eyüp Sultan’daki aile mezarına defnedilmiş; ancak mezarı bugün kaybolup gitmiş. Cumhuriyet döneminin ünlü şair ve yazarlarından Ziya Osman Saba’dan bahsediyoruz. Bilgiler ise Mehmet Nuri Yardım’ın ‘Kayıp İstasyon’ adlı kitabından. Edebiyat tarihimizin unutulmaya yüz tutmuş değerli kalemlerine bir saygı duruşu niteliği taşıyan ve bugünlerde 2. baskısı yapılan Kayıp İstasyon’dan bir başka sima; Sofi Huri. O da uzun ince bir yolun mistik yolcularından. Tenhalardaki yazar Huri, ‘Ken’an Rifai ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık’ isimli eserde Samiha Ayverdi, Safiye Erol ve Nezihe Araz ile birlikte hocaları Ken’an Rifai’yi anlatır. Hristiyan ve Arap bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ancak bir Müslüman olarak vefat eden Sofi Huri ismini bugün kim hatırlıyor!
Türkiye Yazarlar Birliği’nden ödüllü.
Daha kimler kimler var edebiyat dünyamızda bugün yıldızı sönüp giden. Abdülhak Şinası Hisar, Hamamizade İhsan, Sermet Muhtar, Safiye Erol, Nahit Sırrı Örik… Neyseki edebiyata gönül veren kadirşinas araştırmacılar sayesinde bu isimler yeniden gündemimize geliyor. Mehmet Nuri Yardım’ın TYB 2005 Biyografi Ödülü alan ‘Kayıp İstasyon’ kitabı da bu çalışmalardan biri. İsimleri ve eserleri unutulmaya yüz tutmuş 12 edebiyatçının anıldığı bu kitap, usta yazarları yeniden tanımak için bir anahtar. Yalnızca birkaç kitabı var zannedilen nice yazarın, 50-60 eserden meydana gelen bir külliyata sahip olduğunu öğrenince, edebiyatımızın göz kamaştırıcı zenginliğini daha iyi fark ediyoruz. Bu ‘İstasyon’da durulur.