Kategori : Kitaplık - Etiketler :hikaye, MEHMET NURİ YARDIM, SEFERTASI - Tarih : 21 Temmuz 2012
Mehmet Nuri Yardım’ın üç yıl önce yayımlandığında ilgi gören hikâyelerden meydana gelen kitabı Sefertası’nın yeni baskısı Çağrı Yayınları arasında yapıldı. Yeni kapağı ve hakkında yazılanlarla zenginleştirilen Sefertası’nı, Beyazıt Kitap Fuarı’ndaki Çağrı Yayınları standından edinmek mümkün.
SEFERTASI
Herkesin hayatinda çocukluk yillarindan ve gençlik çagindan zihin dünyasinda yasattigi güzellikler vardir. O dönemden bugüne unutamadigi, hâfizasinda sakladigi ilk oyuncaklari, ilk kitaplari, ilk siirleri, ilk hevesleri bulunur. Bu özel tablolar yillar sonra da göz önünde canlanir ve bütün güzelliklerini aktarmaya devam ederler. Kalem erbabi bunlari genelde hâtiralar seklinde toplayip okuyucularina aktarir. Bir bakima geçmise, mazinin unutulmaz devirlerine birlikte yolculuk yapilir. Iste Mehmet Nuri Yardim’in Erguvan Yayinlari’ndan çikan Sefertasi da böyle kayda deger ilgi çekici bir kitaptir.
Bu kitapta yer alan metinler bildigimiz anlamda birer hikâye degil. Hikâye tadinda hâtira denilebilir belki. Bu türün edebiyatimizdaki degerli ustalarindan Abdülhak Sinasi Hisar, Ziya Osman Saba ve Sâmiha Ayverdi, hâtiralarini hikâyelestirmis ve bize büyük bir zevkle okutarak kiymetli eserler birakmislardir. Bazi edebiyat tarihçileri bunlari hikâye, bazilari da hâtira sinifina dahil etmektedir. Çok da önemli degil aslinda. Zaten son yillarda edebî türler konusunda kesin bir ayirima gidilemeyecegi kanaati yayginlasmis bulunmaktadir. Bazi hikâyecilerimizin, roman çapindaki kitaplari “hikâye” adiyla çikiyor. Bu isin teknik tarafi.
Muhtevaya gelince, bir kismi hayal mahsulüdür bu metinlerin, bir kismi hakikat. Bunlarin arasinda hayal gerçek karisimi olanlar da var süphesiz. Mâzide yasanmis hâtiralar, edinilmis intibalar, unutulmayan anekdotlar bu kitabin bütününe sinmistir. Mehmet Nuri Yardim’in ilk yayimlandiklarinda genis yanki uyandiran 19 hikâyesinin isimleri söyle:
Uçak Korkusu, Yesil Türbe, Tevfik Ögretmen, Bugün Benim Dogum Günüm, Hüzünlü Bayram, Küçük Mezar, Bir Yazarin Imza Günü Sendromu, Huzurevi Penceresindeki Adam, Muzaffer Teyze, Son Fikra Muharriri, Sefertasi, Kubbede Yankilanan Ses, Idare Lâmbasi, Sefertasinin Dönüsü, Fatih’te Sirli Oyun: Ali Emiri, Huzurevi Penceresindeki Adam, Taskent’ten Gelen Kahraman, Küçükyali’daki Büyük Aile, Ziyaret.