Ziya Şakir Bâbıâli’de anılıyor
Yiğit Özdemir (Sanatalemi.net)
Çeşitli konularda yazdığı 300’e yakın eseriyle tanınan araştırmacı yazar, gazeteci ve fikir adamı Ziya Şakir Soku, Cağaloğlu’nda düzenlenen bir toplantıda anılıyor. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından hazırlanan “Bâbıâli Sohbetleri”nin 84’ncüsü özellikle tarihî romanları ve araştırmalarıyla tanınan Ziya Şakir’e ayrıldı. Toplantı, 29 Aralık Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak.
Prof. Dr. Ali Birinci’nin ifadesine göre, “Cumhuriyet devrinin ilk büyük sözlü tarih yazarı” olan Ziya Şakir hakkında Ayda Üstündağ, Yard. Doç. Dr. Yavuz Selim Karakışla ve Tahsin Yıldırım konuşacak. Toplantıyı, Medeniyetimiz.com sitesinin Yayın Yönetmeni Fatma Ersem Yargıcı yönetecek. Dedem Ziya Şakir kitabının yazarı olan Ayda Üstündağ, dedesiyle ilgili hâtıralarını anlatırken, Yavuz Selim Karakışla Ziya Şakir’in fikirleri ve eserleri üzerinde duracak, Tahsin Yıldırım ise yazarın hayatını dile getirecek.
TARİHİ SEVDİREN ADAM
1883’te Sultanahmet’te doğan Ziya Şakir Soku, İstanbul, Bursa ve Halep okullarında eğitim aldı. Henüz 15 -16 yaşlarında iken İrtika mecmuasında yayınlanan yazıları takdir topladı. Dönemin yasaklamaları neticesinde takma isimler kullanarak pek çok dergi ve gazetede yazılarını yayınladı, Hanımlara Mahsus Gazete, Çocuklara Mahsus Gazete ve Terakki gazetelerinin başyazarlığını yaptı. Cemiyeti İnkılabiye ile İttihat ve Terakki cemiyetlerine katıldı. Ziya Şakir Mısır’a gittiğinde İtalyan sinemacılarla tanışmış ancak İtalyanların Trablusgarb’a saldırmaları üzerine döndüğü İstanbul’da Divan-ı Harp’de muhakeme edilerek Sinop’a sürüldü. Balkan Harbi başladığında gönüllü olarak katıldığı Balkan harbi döneminde tuttuğu notlardan daha sonra Meçhul Asker, Edirne Müdafaası adlı eserlerini oluşturdu. Bursa’da Ertuğrul gazetesinin başyazarlık görevini yürüttü. Memuriyet görevi ile gittiği Sivas’ta bir süre avukatlık yaptı. Sivas Sanayi-i Mektep müdürlüğü görevini yürüttü ve o dönem aldığı desteklerle bu okulu örnek bir eğitim merkezi haline getirdi.
Cumhuriyet’in ilanından sonra hayatını kalemiyle kazanan Ziya Şakir bir çok eseri önce gazetelerde tefrika edildi. 1930’lardan 1960’lara kadar en çok okunan yazarlardan biri olan Ziya Şakir’in muhtelif gazetelerde bine yakın tefrikası ve makalesi yayımlandı. Çocukluğunda misafir edildiği Yıldız Sarayı’nı ve Sultan İkinci Abdülhamid’in, özel hayatını, hususi özelliklerini, kendisine ulaştırılmış özel yazı ve hâtıratı kullanarak ve yaşayan insanlarla bizzat görüşerek hazırladığı Abdülhamid’in Son Günleri baş eseridir. Çok farklı konularda 300’ü aşan eser bırakan Ziya Şakir 22 Aralık 1959 tarihinde vefat etti. Bir çok müstear isim de kullanan Ziya Şakir, “araştırmacı gazetecilik” mesleğinin öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. 300’e yakın eserlerinden bazıları: Sultan Hamid ve Mikado, 1897 Yunan Harbi, Bir Haremağasının Anıları, İttihad ve Terakki, Yakın Tarihin Üç Büyük Adamı Talat, Enver ve Cemal Paşa, Meçhul Asker, Kan Dalgası, Hilâl ve Zambak, Poyraz Ali, Esmer Gül, Ölüm Mangası, Hatice Sultan, Fatih İstanbul’u Nasıl Aldı, Timurlenk ve Üç Boz Atlı, Hazreti Muhammed, Hazreti Ali, Hazreti Fatıma, Hazreti Hatice ve Hazreti Hamza, Hazreti Mevlâna, Nasrettin Hoca, Sadullah Ağa, Cinci Hoca, Molla Fenari, Şeyh Şamil, Nuri Demirağ, Celal Bayar, Haliç ve Eyüp Sultan, Mezhepler Tarihi, Bektaşilik. Ziya Şakir’in bir çok eseri sinema filmi yapıldı.