Elif Sönmezışık ( sanatalemi.net )
Dünyanın muhtelif yerlerinde yaşanan Ramazan günleri, kısa bir süre için Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın hatıra dağarcığından Beyazıt’a taşındı.
Türkiye Diyanet Vakfı ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’in işbirliği ile Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Etkinleri kapsamında gerçekleştirilen ‘Beyazıt Ramazan Sohbetleri, İslâm tarihçisi, yazar ve gezgin Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’yı konuk etti. Dinleyicileri hayli keyiflendiren nükteleri de ihmâl etmeyen Sırma, “Dünyada Ramazan Nasıl Geçiyor?” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Cihan-şümûl bir dinin mensubu olduğumuzu dile getirerek İslâm’ın, dinin en son hali olduğuna dünyanın heryerinde şahit olabileceğimizi, bu hâlin de en belirgin şekliyle oruç ibadetinde kendini gösterdiğini vurguladı.
“MODERN DÜNYA İNSANI HAKİKÂTİN ÖLÇÜSÜ HALİNE GETİRDİ”
Sözlerine Paris’teki öğrencilik günleri ile başlayan Sırma, zor şartlarda pek çok milletten müslümanla bir araya geldiklerini, Muhammed Hamidullah ile beraber Müslüman Talebe Cermiyeti’nde geçirdikleri zamanları ve öğrecilik günlerinden anektodları anlattı ve Paris Camii’sinde Teravih Namazı kıldıklarından bahsetti. Ayrıca Paris’te yeni müslüman olan arkadaşlarının, ilk günler orucu yadırgadıklarını, ibadetleri ve inanışları yüzünden aileleri ile aralarında bazı problemler yaşanabildiğini de sözlerine ekledi.
“Dünyada 1,5 milyar şu anda aç ve tümü aynı zamanlarda yemek yemeye başlayacaklar. Bu çok büyük bir olaydır. Ramazan dolayısıyla insanların alışkanlıklarının birçoğundan aynı anda vazgeçmeye karar vermesi, hayret edilecek bir şeydir. Bunu da ancak Allah rıza için yapıyoruz.” diyen İhsan Süreyya Sırma, eski kavimlere göre ibadetlerimizin çok daha kolay olduğunu, bunun ise Efendimiz’i (sav) ve ümmetini çok sevdiği için Allah’ın bize bir lutfu olduğunu kaydetti.
“RAMAZAN’DA EN GÜZEL İFTARLAR AVUSTRALYA’DA”
Tunus ve Libya gibi ülkelerde yaşanan Ramazanlar’ı da anlatan Sırma, Tunuslular’ın Ramazan’da da eğlencelerini devam ettirdiklerini, bunun zaman zaman rahatsız edici boyutlara vardığını belirtti ve “Amerika’da da iftarlar güzeldir ama en güzelleri Avustralya’dadır. İftar vakti bütün aileler, çoluk çocuk pişirdikleri yemeklerini de yanlarına alarak camiye gelirler. Önce hurma ve zemzemle oruçlar açılıyor ve camiide namaz kılınıyor. Ardından dışarıda yemekler yeniyor, sohbetler ediliyor. Teravih’in ardından evlere dönlüyor. Her bölgenin kendine has bir geleneği oluşuyor ve her birinin güzelliği çok başka.” dedi.
Teravih ile ilgili hatıralarını da aktaran İhsan Süreyya Sırma, İsveç’te geç vakit, Tunus’ta dinlenerek kılınan Teravihler’i anlattı. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî’de, zemzem, hurma, yoğurt ve arap kahvesiyle yapılan iftarlardan bahsederek Mekke ve Medine’de tuttuğu oruçları unutamadığını belirtti.
TÜRKİYE KİTAP VE KÜLTÜR FUARI BU YIL DAHA VERİMLİ
Çoğunlukla Beyazıt’taki fuarda okuyucuları ile buluşmayı tercih eden Sırma, geçen yıllarla mukayese ettiğinde bu yıl, gençlerde bilinçli okuma gayretinin ve fuar ziyaretçisinin arttığını gözlemlediğini kaydetti. Hayırseverlere, kitap almakta sıkıntı çeken öğrenciler için fuardan kitap tedarik ederek göndermeleri çağrısında bulundu ve “İlk emir “oku” ayetidir. Kitaba ve okumaya olan uzaklığımız acı bir gerçektir. Fuardaki bu kalabalık beni çok mutlu ediyor. Yedirmek ve içirmek kadar, kitap hediye etmek de mubarek bir iştir ve fuar buna vesiledir.” dedi.
Beyazıt Sohbetleri’nde hafta boyunca Çarşamba gününden itibaren; Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Yusuf Dursun, Mustafa Armağan, Sibel Eraslan ve Prof. Dr. Uğur Derman, her akşam saat 18.00’de Beyazıt Camii bitişiğindeki sohbet çadırında olacaklar.